Paraple

V zajetí výplachu střev aneb Procedury znovuzrození

Klystýr (enema, nálev) se možná lidé naučili od volavek, které si tuto očistu prováděly pomocí zobáku. Doklady o použití klystýrů pocházejí např. z Číny, Indie, Egypta (papyrus), Říma a Pompejí. Byly oblíbeny zvláště ve Francii (císař Napoleon I. absolvoval 300 klystýrů za rok), v Rusku, Rakousku–Uhersku (ve Vídni a v západočeských lázních), Německu a USA.
Dobový dřevoryt

Při očistných klystýrech slouží hlavně voda, minerální vody, dříve i mydlinky aj. Doporučovaný objem tekutin je různý do dvou litrů. U terapeutických klystýrů jsou objemy menší. Při aplikaci sloužily válcové stříkačky, balónky, balónky se dvěma ventily a irigátory (plechové, skleněné, gumové a plastové).
Ke klystýrům lze přiřadit prodávaná jednorázová mikroklyzmata obsahující roztoky fosfátů, čípky obsahující glycerin, mýdlo, bisacodyl, případně jiné látky, které pomáhají při zácpě. Mayové si aplikovali omamné drogy v klystýrech
Začátkem dvacátého století vynalezl Doc. Anton Brosch ve Vídni enterocleaner umožňující důkladný výplach střev. Původně se enterocleaner prováděl v domácnostech při koupeli ve vaně. Koupající sedící na zvláštním sedle s rourkou (o průměru asi jednoho centimetru) zavedenou do konečníku si vháněl vodu z vany do střeva pomocí balónku se dvěma ventily, později irigátorem. Ze sedla vedla odtoková trubice. Zácvik prováděla zdravotnická sestra. Později bylo užití (snad po několika úrazech) přeneseno hlavně do ordinací a lázní a vykonával je zdravotnický personál. Enterocleanery se používaly až do devadesátých let.

COLON HYDROTERAPIE
V USA vyvinula firma Dotolo v Tampě na Floridě v osmdesátých letech pro NASA k použití při vesmírných letech aparát – „suchý enterocleaner “ s rektální trubicí o síle 22 mm, která slouží jak k plnění střev vodou, tak k vypouštění výplachové vody se střevním obsahem. Pacient leží při výplachu na zádech. Teplota vody je regulována a výplach (25 až 50 l vody) trvá 50 až 60 minut. Do poslední dávky vody byla navržena přísada kávy, bylinných odvarů apod. Přístroje ke colon hydroterapii (CHT), tzv. hydrocolony, byly vyvinuty i jinými výrobci. Mezi pacienty převládají ženy nad muži (2 až 3 : 1).

PŘÍJEMNÉ A OSVĚŽUJÍCÍ
CHT se používá hlavně při zácpě, nadýmání, z kosmetických důvodů, při obezitě, alergiích, ale také při únavě, bolestech hlavy, snížené imunitě a k prevenci kolorektálního karcinomu. Procedura je velmi příjemná a osvěžující. Pacienti, kteří navštěvují CHT, převážně udávají, že jsou velmi spokojeni. Někteří se cítí jako „znovuzrozeni“.
V Knochově studii byla u pacientů po výplaších nalezena zvýšená tekutost krve přinášející zvýšený přísun kyslíku do tkání, jež může vysvětlit pozorovanou euforii při výplachu a po něm. Pacientům chybí po proceduře pocit hladu a je povzbuzena tělesná i duševní aktivita. O CHT nejsou v literatuře po dvaceti letech aplikace žádné negativní zprávy. Údaje o nežádoucích účincích klystýrů, které jsou zachyceny v referátových časopisech (perforace, otravy), bývají hlavně nehody vzniklé při neodborném provedení.
Terapie se většinou zahájí třemi až šesti výplachy během jednoho či dvou týdnů. Pouze první z nich přivádí pacienta někdy na chvíli do rozpaků, další už probíhají hladce. Pacienti po této sérii pak docházejí třikrát až šestkrát za rok, případně podle potřeby: na jaře, před dovolenou, na podzim, často i po Vánocích, při pocitech vyčerpání a před náročnějšími výkony nebo po nich. Slouží také před RTG vyšetřením a chirurgickými zákroky v dutině břišní. CHT je většinou kontraindikována u vředové kolitidy, Crohnovy choroby, divertikulitidy a v těhotenství.
Trávící systém


PŘÍNOS COLONHYDROTERAPIE
Sliznice tlustého střeva je nejdůležitějším obranným systémem, chránícím tělo proti jedovatým látkám. Dalšími jsou játra, ledviny, lymfa, plíce a povrch kůže. Avšak přinejmenším 80 % imunitního systému se nalézá ve stěně tenkého a tlustého střeva. Zde se nachází linie, na níž se musí chránit vnitřní svět před vlivem vstřebaných škodlivých látek. Také imunoglobulin – bílkovina s obrannými vlastnostmi – se z velké části tvoří právě tady. Oslabení imunity s sebou nese nejen ztrátu vitality, únavu, nedostatečnou koncentraci či deprese, ale i lupenku, akné a jiné kožní onemocnění stejně jako vyšší krevní tlak, migrény, alergie, revma a mnohé další potíže. V důsledku mnoholetého nesprávného stravování se střevo postupně přestává normálně pohybovat. Nečistoty, inkrustace a ztvrdlé substance v kapsách střevní stěny zabraňují normální peristaltice.

PŘÍPRAVA...
Dva dny před výplachem je vhodná lehká strava, jako při střevní chřipce (těstoviny, brambory, rýže a dušená nenadýmavá zelenina) a v den výkonu i den po výkonu stejně. To vše za zvýšeného příjmu tekutin, doporučujeme hlavně zelený čaj a nesycenou vodu. Zároveň je nutné pomocí potravních doplňků obnovit střevní mikroflóru (doporučujeme osvědčený preparát BION 3, který obsahuje 3 probiotické kultury, 13 vitaminů a 13 minerálních látek).

...A FINÁLE
Při první návštěvě pacient vyplní dotazník s anamnézou; v čekárně najde informace o colonhydroterapii. Na lehátku je mu v poloze na boku zavedena spekule, do které vtéká filtrovaná ohřátá voda. Druhou hadičkou jsou odplavovány nečistoty. Celý výkon je naprosto hygienický, protože se jedná o uzavřený systém, jenž je suchý a bez zápachu. Používaný materiál z plastiku je pro jedno použití. Pacient si lehne na záda, výplach řídí a aparát obsluhuje vyškolená asistentka, která průběh vysvětluje, sděluje zkušenosti s terapií a reaguje na pacienta. O průběhu jednotlivých návštěv je veden na kartě pacienta vždy záznam. Bylo již uvedeno, že výplach je při správném provedení příjemný, a zmínky, že colonhydroterapie nevyvolává křeče, jsou zcela zbytečně zdůrazňovány. Samotný výplach se střídá s masáží dutiny břišní. Přístroj se po použití pravidelně dezinfikuje a důkladně promyje.

 

 

Jarní úklid
Umýváš si občas ruce? Sprchuješ se víc než párkrát do roka? Pokud ano, tak se snažíš aspoň „z venku“ vypadat čistě a tak, abys mohl mezi lidi. Pokud vypadáš upraveně a čistě zvenku, společnost tě přijme jako čistotného člověka. Jsi ale „čistý“ i uvnitř? Duševno a duchovno tím nemám na mysli. To mně je v tomto článku úplně jedno. Myslím fyzicky čistý uvnitř. Plíce mě v článku nezajímají. Klidně si je zanášej dehtem, kuřáku. Krevní oběh není rovněž mým tématem. Klidně si nech usazovat cholesterol v žilách. Játra alkoholiků mi jsou také ukradená. Co by mělo být nosným tématem tohoto článku? To, kde končí vše, co strčíš do úst a polkneš. Pokud tě napadl záchod, skoro jsi uhodl. Ale zkus ještě o stupeň dopředu. Ne řiť, ale střeva jsou to, o čem budeš číst, pokud budeš pokračovat.
Většina z vás je na vozíku - to znamená, že má v nepořádku nervový systém. S tím jsou mimo jiné spojené problémy s vyprazdňováním. Nemám ambice poučovat, jak je dobré, zdravé a snadné se vyprazdňovat. Co se týče močení, každý si to dělá po svém, i když asi každý má strach o svůj močák, popřípadě ledviny. Záněty jsou sviňa, takže to každý více nebo méně hlídá pitným režimem, cévkováním nebo prevencí před nachladnutím.
Neznám však nikoho, kdo by se o své střevo staral a strachoval tak jako o močák. Ať se střeva vyprazdňují jakkoliv, asi každý z vás vozíčkářů přizná, že to není optimální. Optimální pro střevo je, pokud člověk má dostatek pohybu se zapojováním břišních svalů, vzpřímená poloha (stoj), zdravý životní styl včetně střevu prospěšné stravy a pravidelné a časté vyprazdňování. Pokud jsi na vozíku, tak většinou břišní svaly nefungují, do vzpřímené polohy se dostaneš jen sporadicky v rámci rehabilitace, o chůzi ani nemluvě.
Proto zbývá se o střevo starat „jen“ pomocí stravy a snad i pohybu. Ale i tak, pokud se vozíčkář snaží žít zdravě, v rámci možností se hýbat, jsem přesvědčen, že se jeho střevo podobá smetišti. To samé samozřejmě platí pro většinu choďáků. U vozíčkářů je problém zaneseného střeva umocněn špatně fungujícím vyprazdňováním.
Jsi často unavený? Je ti po každém jídle těžko? Máš nějaká kožní onemocnění, akné, alergii, plísně? Bolívá tě hlava? Máš nepříjemný pach v ústech? To vše jsou mimo jiné možné důsledky zaneseného a nefunkčního tlustého střeva. Pokud si myslíš, že nic z výše uvedeného se tě netýká, tak čti raději recepty v Květech a nepokračuj ve čtení.
Pokud jsou střeva v pořádku, probíhá v nich množství procesů, které odbourávají jedovaté plyny vznikající v průběhu trávení. Zároveň funguje náš imunitní systém, který má z 80 % původ ve specifických lymfatických uzlinách nacházejících se právě ve střevech. Pokud máš střeva oslabená (to znamená zanesená), oslabuje se i tvůj imunitní systém, tělo se zanáší toxickými zplodinami látkové výměny. Tlusté střevo má díky svým klkům obrovskou plochu sliznice, skrz kterou se vstřebávají do krve minerály, vitamíny i kyslík. V ideálním případě je sliznice vláčná, vlhká a hlavně nejsou na ni nalepené zbytky. Klky tlustého střeva nejsou nestrávenou potravou zanesené. V opačném případě je funkce střeva značně omezená, což vede k nedostatečnému vstřebávání využitelných látek z potravy, je narušena obranyschopnost organizmu a postupně intoxikuješ sám sebe.
Asi pro nikoho nebude novinou, že ve střevě jsou miliardy bakterií, což je správné. Co tě ale možná překvapí je, že střevo je zároveň domovem plísní, což rozhodně správně není. Pokud nejsi jogínem, tak si buď na 100 % jist, že plísně ve střevě máš. Plíseň pohodlně usazená na nestrávených zbytcích v zaneseném klku prorůstá skrz sliznici tlustého střeva a sliznici může poškozovat. Prakticky ve všech potravinách, které jíme, jsou plísně nebo jsou vhodné pro to, aby se plísně na nich tvořily. Co je ti pak platné, že vypadáš z venku skvěle, když hniješ uvnitř.
Co s tím?
Zkus začít u stravy, pohybu a dělat vše pro to, aby ses vyprazdňoval pravidelně a předcházel zácpě (což je pro většinu vozíčkářů podobná rada, jako kdybych říkal, víc choď). Nebudu rozvádět, co jíst, jak se hýbat a vyprazdňovat. Je na tobě, aby ses choval podle svého rozumu. Navíc informací o zdravém životním stylu je přehršel.
Jsi pravděpodobně vozíčkář několik let na vozíku. Střevo máš zanesené a i kdybys začal dělat odedneška vše pro to, abys své tlusté střevo „vyčistil“, jsem přesvědčen, že se ti to nepodaří (pokud nejsi asketa schopen držet několikadenní půst s pitím slané vody nebo pokud neovládáš jogínskou techniku „nasávání“ vody konečníkem).
Proč tedy píšu tento článek? Kvůli colonhydroterapii (colon=střevo, hydro=voda). Co je to colonhydroterapie? Jde o proceduru, která tlusté střevo důkladně propláchne vodou. Ne, nejedná se o klystýr. Při klystýru ti jednorázově šplíchnou do sestupného tračníku jen omezené množství vody, aby se člověk zbavil stolice, nikoliv aby se zbavil usazenin v celém tlustém střevě (voda se tedy nedostane do celého tlustého střeva).
V čem tedy colonhydroterapie spočívá a jak procedura probíhá?
První věc, co musíš udělat, tak je stáhnout si gatě (Pepíci kalhoty). Pak si lehneš na lehátko a vystrčíš prdel na doktorku, doktora či zaškoleného terapeuta. Ten obsluhuje přístroj velikosti malého kufru, ze kterého vedou dvě hadičky. Jedna tenká na přívod vody do těla a jedna tlustší na odvod usazenin z těla. Hadičky spojené v jednu ti doktor zavede tam, kam bys to nečekal, do konečníku. Pak si pohodlně lehneš, přikryješ a přemýšlíš o tom, jak si dáš k obědu ovarové koleno, protože vše ostatní dělá přístroj a doktor. Takto ležíš asi 40 až 50 minut. Mezitím do tebe doktor pustí cca dva litry vody a poté je vypustí i s obsahem střev. To se opakuje celou dobu, během které tebou proteče přibližně 30 až 50 litrů vody. Doktor na přístroji kontroluje tlak ve střevech, takže nehrozí žádné nebezpečí. A pokud zrovna při čtení tohoto článku obědváš, tak ti řeknu jednu zajímavost: vše co z tebe vychází hadicí, prochází skrz skleněnou prosvětlenou trubici v přístroji a doktor pohledem zkoumá vše, co jsi ve střevech měl. Pokud jsi měl ve střevě například velké ložisko plísní a uvolní se, tak to doktor vidí. Během terapie ti doktor jemně masíruje břicho. Až je po všem, natáhneš si gatě a valíš do práce nebo čučet na telenovely, pokud jsi v invalidním důchodu a nepropadl jsi sociální sítí.
Před a po terapii se doporučuje držet dietu. Je vhodné jít na tři až šest procedur. Pomocí této terapie se šetrně rozpustí a vymyje obsah střeva včetně toxických odpadů, kalové masy i možných patogenních mikroorganismů. Zároveň se aktivuje imunitní systém. Navíc pulzace teplé vody v tlustém střevě pozitivně ovlivňuje mikrocirkulaci v prostatě, děloze a dalších orgánech.
A má zkušenost?
V dubnu jsem byl na šesti procedurách. Tři z nich jsem absolvoval ve třech dnech, každý den jednu a tři jsem absolvoval ob týden. Během těchto týdnů jsem jedl nenadýmavá jídla, minimum masa, žádné mléčné výrobky a hodně klíčků (naklíčené mungo, ječmen, čočku, různá semínka). Protože dojde během terapie k narušení mikroflóry střeva, je nutné doplnit stravu o lactobacillus acidophilus, minerály a vitamíny. Pocit po procedurách mám skvělý a cítím se uvolněně. Mohu jen doporučit.
Pokud by tě zajímaly podrobnosti, najdeš vše na Internetu. Můžeš se také obrátit na mě (kontakt je v Parapleti).
Všem přeji královskou stolici.
Luděk Carbol

www.paraple.cz